Κριτήρια επιλογής ποιοτικής τροφής

αναρτήθηκε σε: Uncategorized | 0

Στο άρθρο αυτό θα αναφέρουμε επιγραμματικά ορισμένα κριτήρια που πρέπει να γνωρίζει ένας ιδιοκτήτης κατοικιδίου ώστε να επιλέξει την τροφή του μικρού του Συν-Τρόφου.

  • Η ηλικία του: Σε κάθε στάδιο της ζωής ενός κατοικιδίου υπάρχουν διαφορετικές απαιτήσεις σίτισης. Προφανώς μία τροφή για κουτάβια πρέπει να είναι πλουσιότερη και πληρέστερη σε θρεπτικά συστατικά από των ενηλίκων. Όπως αντίστοιχα ένα ζώο στειρωμένο ή ηλικίας >7 ετών έχει λιγότερες απαιτήσεις σε λίπος,περισσότερες σε ποιοτική πρωτεΐνη. Κάθε τροφή όμως που απευθύνεται με μια ηλικιακή ομάδα πρέπει να πληρεί όλες τις απαιτήσεις σίτισης της συγκεκριμένη ομάδας όπως αυτές ορίζονται από την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.   
  • Μέγεθος Φυλής: Διαφέρουν οι  ενεργειακές απαιτήσεις των μικρόσωμων, των μεσαίων  και των μεγάλων φυλών .  
  • Δραστηριότητα: Διαφορετικές ενεργειακές απαιτήσεις έχουν τα κατοικίδια με ήπια δραστηριότητα, όπως εκείνα που περνούν τον περισσότερο χρόνο τους μέσα στο σπίτι από εκείνα με μεγάλη δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα οι σκύλοι εργασίας (κυνηγετικοί σκύλοι, ποιμενικοί, φύλακες). 
  • Ποιότητα: Προφανώς τα ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ προϊόντα εγχώρια ή εισαγωγής εξασφαλίζουν στον καταναλωτή την ποιότητα γιατί ελέγχονται με τακτικούς ελέγχους, αναφέρουν αναλυτικά τρόπο , τόπο και χρόνο παραγωγής τους με ημερομηνία λήξης τους. 
  • Ημερομηνία παραγωγής – λήξεως: Προϊόντα που έχουν παραχθεί πρόσφατα και έχουν ημερομηνία λήξεως κοντά στην ημερομηνία παραγωγής (6,8,10 μήνες) προφανώς είναι πιο φρέσκα και περιέχουν λίγα έως και καθόλου χημικά συντηρητικά.Υπάρχουν πιο φυσικοί τρόποι συντήρησης τροφίμων που διασφαλίζουν την ποιότητα αλλά και την υγιεινή του προϊόντος, με μικρότερο φυσικά χρόνο κατανάλωσης του.
  • Βελτιωτικά γεύσης: Είναι γνωστό ότι οι εταιρίες παραγωγής τροφών χρησιμοποιούν βελτιωτικά γεύσης για να κάνουν τις τροφές περισσότερο ελκυστικές και εύγευστες. Δεν σημαίνει όμως ότι μία τροφή που δεν καταναλώνεται με λαιμαργία από την πρώτη φορά δεν είναι ποιοτική. Το αντίθετο όμως μπορεί να συμβαίνει. Αξιολογήστε την τροφή του φίλου σας από τα μακροπρόθεσμα οφέλη που του παρέχει αυτή (ανάπτυξη, υγεία, εμφάνιση τριχώματος, ποιότητα κοπράνων, απουσία ασθενειών), όχι μόνο από το πόσο λαίμαργα καταναλώνει την μερίδα του.
  • Συστατικά: Τροφές με οικεία προς τον ιδιοκτήτη συστατικά όπως κοτόπουλο, αρνί, πατάτα, ελαιόλαδο, ρίγανη κ.λ.π και γενικότερα μεσογειακά προϊόντα ταιριάζουν περισσότερο στις ουσιαστικές απαιτήσεις ενός οργανισμού που ζει στην Ελλάδα -Μεσόγειο, στην ιδιοσυγκρασία μας σαν Έλληνες μιας και αποτελούν και δικό μας τρόπο διατροφής. Ένα κατοικίδιο που ζει και μεγαλώνει σε αυτή την χώρα μπορεί να απολαύσει ένα μεσογειακό τρόπο διατροφής προσαρμοσμένο στις σωστές αναλογίες με σκοπό την μακροζωία του.    

Όλα τα παραπάνω αποτελούν κάποια από τα κριτήρια επιλογής μιας καλής ποιοτικά τροφής για το κατοικίδιο σας που μπορεί να του εξασφαλίσει μια υγιεινή και πλούσια διατροφή. Βέβαια πρωτεύοντα ρόλο στην διατροφή του κατοικιδίου σας έχει αποκλειστικά και μόνο ο κτηνίατρος σας. Συμβουλευτείτε τον. 

Η τελική επιλογή είναι δική σας…