Κριτήρια επιλογής ποιοτικής τροφής

αναρτήθηκε σε: Uncategorized | 0

Στο άρθρο αυτό θα αναφέρουμε επιγραμματικά ορισμένα κριτήρια που πρέπει να γνωρίζει ένας ιδιοκτήτης κατοικιδίου ώστε να επιλέξει την τροφή του μικρού του Συν-Τρόφου.

  • Η ηλικία του: Σε κάθε στάδιο της ζωής ενός κατοικιδίου υπάρχουν διαφορετικές απαιτήσεις σίτισης. Προφανώς μία τροφή για κουτάβια πρέπει να είναι πλουσιότερη και πληρέστερη σε θρεπτικά συστατικά από των ενηλίκων. Κάθε τροφή όμως που απευθύνεται με μία ηλικιακή ομάδα πρέπει να πληρεί όλες τις απαιτήσεις σίτισης της συγκεκριμένη ομάδας όπως αυτές ορίζονται από την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής ένωσης.   
  • Μέγεθος Φυλής: Άλλες ενεργειακές απαιτήσεις έχουν οι μικρόσωμες και μεσαίες φυλές και άλλες οι μεγάλες.  
  • Δραστηριότητα: Διαφορετικές ενεργειακές απαιτήσεις έχουν τα κατοικίδια με ήπια δραστηριότητα, όπως εκείνα που περνούν τον περισσότερο χρόνο τους μέσα στο σπίτι από εκείνα με μεγάλη δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα οι σκύλοι εργασίας (κυνηγετικοί σκύλοι, ποιμενικοί, φύλακες). 
  • Ποιότητα: Προφανώς τα επώνυμα προϊόντα εγχώρια ή εισαγωγής εξασφαλίζουν στον καταναλωτή την ποιότητα. 
  • Ημερομηνία παραγωγής – λήξεως: Προϊόντα που έχουν παραχθεί πρόσφατα και έχουν ημερομηνία λήξεως κοντά στην ημερομηνία παραγωγής (6,8,10 μήνες) προφανώς είναι φρέσκα και περιέχουν λίγα έως και καθόλου χημικά συντηρητικά. 
  • Βελτιωτικά γεύσης: Είναι γνωστό ότι οι εταιρίες παραγωγής τροφών χρησιμοποιούν βελτιωτικά γεύσης για να κάνουν τις τροφές περισσότερο ελκυστικές και εύγευστες. Δεν σημαίνει όμως ότι μία τροφή που δεν καταναλώνετε με λαιμαργία από την πρώτη φορά δεν είναι ποιοτική. Το αντίθετο όμως μπορεί να συμβαίνει.    
  • Συστατικά: Τροφές με γνωστά προς των ιδιοκτήτη συστατικά όπως κοτόπουλο, αρνί, πατάτα, ελαιόλαδο, ρίγανη κ.λ.π και γενικότερα μεσογειακά προϊόντα ταιριάζουν περισσότερο την ιδιοσυγκρασία μας σαν Έλληνες και θα επιλέγαμε ευκολότερα την τροφή που τα περιέχει μιας και αποτελούν και δικό μας σιτηρέσιο.     

Όλα τα παραπάνω αποτελούν κάποια από τα κριτήρια επιλογής μιας καλής ποιοτικά τροφής για το κατοικίδιο σας που μπορεί να του εξασφαλίσει μία υγιεινή και πλούσια διατροφή. Βέβαια πρωτεύοντα ρόλο στην διατροφή του κατοικιδίου σας έχει αποκλειστικά και μόνο ο κτηνίατρος σας. Συμβουλευτείτε τον. 

Η τελική επιλογή είναι δική σας…